Nieuws

Een hoofdzaak: Wanneer is het tijd om je fietshelm te vervangen?

Veiligheid op de fiets begint bij het dragen van een goede fietshelm. Met de tijd en het gebruik kan de effectiviteit van een fietshelm afnemen. Dit is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Materialen waarmee helmen zijn gemaakt, zoals EPS (geëxpandeerd polystyreen), beginnen na verloop van tijd te degraderen. Dit proces wordt versneld door blootstelling aan zonlicht, zweet en chemische stoffen zoals insectenwerende middelen. Een helm die er nog prima uitziet, kan intern verzwakt zijn. Fabrikanten adviseren meestal om een helm elke drie tot vijf jaar te vervangen, afhankelijk van het gebruik. Regelmatige inspectie van je helm is belangrijk. Let op scheurtjes, deuken of vervorming van de schuimlaag. Zelfs als je helm er goed uitziet, kan de beschermende capaciteit verminderd zijn.

Na een ongeval

Het belangrijkste moment om een racefietshelm te vervangen is na een ongeval. De impact kan microscheurtjes in het materiaal veroorzaken die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Deze scheurtjes ondermijnen de structuur van de helm, waardoor deze minder bescherming biedt bij een volgende val. Het is cruciaal om na een val je helm grondig te inspecteren. Vind je ook maar de kleinste beschadiging, dan is het tijd voor een nieuwe. Veel fabrikanten bieden een crash-vervangingsprogramma aan, waarbij je tegen een gereduceerde prijs een nieuwe helm kunt krijgen. Dit benadrukt het belang van het vervangen van je helm na een ongeval om optimale bescherming te garanderen.

Waarom vervang je fietshelmen?

Het vervangen van fietshelmen gaat niet alleen over het behouden van veiligheid maar ook over het bijhouden van technologische vooruitgang. Nieuwe modellen komen met verbeterde ventilatie, betere pasvormsystemen en lichtere materialen die het comfort verhogen. Bovendien kunnen oude helmen na verloop van tijd aan strakheid verliezen, wat kan leiden tot een minder optimale pasvorm. Een goed passende helm is essentieel voor effectieve bescherming. Het updaten van je helm betekent ook dat je profiteert van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en comfort. Dit maakt het vervangen van je helm een investering in zowel je veiligheid als je fietservaring.

Wat vond je van dit artikel?

Geweldig
0
Inspirerend
0
In Love
0
Hmm..
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in:Nieuws