ITOnline

Een veilig wachtwoord kiezen

Een veilig wachtwoord kiezen

Je hoort steeds vaker hoe belangrijk het is om een sterk wachtwoord te hebben. Alleen, wat is nu precies een sterk wachtwoord? Is een woord met een paar cijfers al voldoende of kun je beter voor een lang wachtwoord kiezen dat uit willekeurige karakters bestaat? Voor iemand zonder ICT-kennis kan het lastig zijn om te bepalen wat nu een goed wachtwoord is. Gelukkig lees je op websites als die van Gflex ICT precies waar een sterk wachtwoord aan moet voldoen. Ook in dit artikel geven we je tips om een veilig wachtwoord te verzinnen.

Wees je bewust van de methodes die hackers gebruiken

Als je een goed wachtwoord wilt bedenken, is het belangrijk om eerst op de hoogte te zijn van welke dreigingen er zijn. Kwaadwillende hackers kunnen verschillende methoden gebruiken om je wachtwoord te kraken. Dat kan namelijk door middel van een brute force aanval, phishing of met behulp van een gelekte database.

Laten we beginnen met de brute force aanval. Daarbij wordt de computer gebruikt om zoveel mogelijk logische combinaties te proberen. Eenvoudige wachtwoorden kunnen op die manier binnen enkele dagen gekraakt worden. Naarmate een wachtwoord langer wordt, wordt het echter steeds lastiger voor hackers om je wachtwoord op deze manier te kraken. Gebruik hoofdletters en cijfers en gebruik liever geen woorden of geboortedatums.

Ben je zo ook beschermd tegen phishing en datalekken?

Phishing is wanneer een hacker jou overhaalt om je wachtwoord of persoonlijke gegevens in te voeren. Vaak wordt een populaire site gekopieerd en ontvang je mailtjes dat je moet inloggen. Doe je dat, dan ontvangt de hacker jouw wachtwoord. Belangrijk is dus om altijd te controleren of je echt op de juiste site zit. Kijk daarom goed of de URL wel klopt.

Tot slot kan je wachtwoord nog in een datalek belanden doordat een van de websites waarop jij geregistreerd bent gehackt is. Een sterk wachtwoord zal je wel enigszins beschermen, omdat wachtwoorden vaak versleuteld worden opgeslagen. Een lang wachtwoord zal je echter niet altijd beschermen tegen datalekken. Daarom raden we je aan om ook niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Wat vond je van dit artikel?

Geweldig
0
Inspirerend
0
In Love
0
Hmm..
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in:IT