Nieuws

Het Werk van Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s)

In Nederland spelen Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) een cruciale rol in de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Deze ambtenaren hebben specifieke bevoegdheden die hen onderscheiden van de reguliere politie. Het werkterrein van een BOA is breed en varieert van milieu- en welzijnswetgeving tot aan verkeerstoezicht. Om de verscheidenheid in hun werkzaamheden beter te begrijpen, is het belangrijk om de verschillende soorten BOA’s en hun specifieke taken te verkennen.

Soorten BOA’s en Hun Werkgebieden

BOA’s zijn onderverdeeld in zes domeinen, elk met eigen verantwoordelijkheden:

  1. Domein I: Openbare Ruimte – Deze BOA’s, vaak gemeentelijke handhavers genoemd, richten zich op het handhaven van de openbare orde en veiligheid binnen gemeenten. Taken omvatten het aanpakken van parkeerovertredingen, overlast door huisdieren, afvaldumping en vandalisme.
  2. Domein II: Milieu, Welzijn en Infrastructuur – BOA’s in dit domein werken vaak voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, waterschappen, of in de milieuhandhaving. Ze houden zich bezig met milieu-overtredingen, zoals illegale lozingen, en de naleving van de flora- en faunawet.
  3. Domein III: Onderwijs – Deze BOA’s zijn actief binnen het onderwijsveld en richten zich op het handhaven van regels en veiligheid op scholen.
  4. Domein IV: Openbaar Vervoer – BOA’s in het openbaar vervoer zien toe op de naleving van vervoersregels, zoals het controleren van vervoersbewijzen en het tegengaan van overlast.
  5. Domein V: Werk, Inkomen en Zorg – In dit domein houden BOA’s toezicht op fraude met uitkeringen, subsidies, of in de zorgsector.
  6. Domein VI: Generieke Opsporing – Deze groep BOA’s is breed inzetbaar en kan taken uitvoeren in meerdere domeinen.

De werkgevers van BOA’s variëren van gemeenten en overheidsdiensten tot aan particuliere organisaties, afhankelijk van het domein waarin ze werkzaam zijn.

Het Worden van een BOA

Om BOA te worden, moet men een specifieke opleiding volgen en een examen afleggen. Afhankelijk van het domein waarin je als BOA wilt werken, zijn er verschillende opleidingen beschikbaar. De basisopleiding tot BOA is de BOA Basisbekwaamheid, een MBO-niveau opleiding die de kandidaat voorbereidt op het vak.

Vooropleiding en Niveau

Voor de BOA-opleiding is vaak een vooropleiding op VMBO-niveau vereist. Sommige gespecialiseerde functies kunnen aanvullende opleidingseisen stellen.

Het Opleidingstraject

Na het succesvol afronden van de opleiding moeten kandidaten slagen voor het BOA-examen om hun BOA-getuigschrift te ontvangen. Dit getuigschrift is essentieel om als BOA aan de slag te kunnen gaan.

Salarisindicatie en CAO

Het salaris van een BOA varieert afhankelijk van de werkgever en het domein waarin men werkt. Over het algemeen ligt het startsalaris rond de €1.800,- tot €2.500,- bruto per maand voor een beginnende BOA. BOA’s vallen onder verschillende CAO’s, afhankelijk van hun werkgever. Gemeentelijke BOA’s vallen bijvoorbeeld vaak onder de CAO Gemeenten.

Conclusie

BOA’s vervullen een essentiële rol in de Nederlandse samenleving door bij te dragen aan de veiligheid en handhaving van de wet. Met een diversiteit aan domeinen en werkgevers biedt het beroep van BOA veel mogelijkheden voor diegenen die zich willen inzetten voor de openbare orde en veiligheid. Voor geïnteresseerden zijn er genoeg mogelijkheden om te groeien in dit vakgebied, met diverse BOA vacatures en handhaving vacatures beschikbaar in verschillende sectoren. Door het volgen van de juiste opleiding en het behalen van het BOA-getuigschrift, kan men deel uitmaken van deze belangrijke beroepsgroep.

Wat vond je van dit artikel?

Geweldig
0
Inspirerend
0
In Love
0
Hmm..
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in:Nieuws