
Na uw laatste tandartsbezoek, kwamen u en uw tandarts tot de conclusie dat het misschien verstandig is om op korte termijn een kunstgebit te nemen. Natuurlijk kreeg u bedenktijd en nu er een nieuw jaar is aangebroken, vroeg u zich af of er misschien wat is veranderd op het gebied van de verzekering qua vergoeding voor een kunstgebit. Daarnaast had de tandarts het over de mogelijkheid om een klikgebit te laten zetten, omdat deze gebitten beter vast blijven zitten. Allemaal leuk en aardig, maar wat mag dat kosten? En nog belangrijker: wat vergoed de verzekering?
Wat vergoed mijn verzekering?
Dit jaar is er een ruime vergoeding voor een kunstgebit. Vanuit de basisverzekering kan men om de vijf jaar een minimale vergoeding van 75% verwachten. Het repareren en rebasen van het kunstgebit wordt voor alle gebitten voor 100% vergoed. Mocht u zich afvragen of het interessant kan zijn om voor de overige 25% een aanvullende verzekering af te sluiten, dan zou u kunnen uitrekenen of de hogere premie opweegt tegen 25% van ongeveer €1250,- gemiddeld voor een kunstgebit. Houd daarbij ook rekening met de kosten voor het eventueel trekken van resterende tanden. Met alleen een basisverzekering bedragen deze ongeveer 45 euro per tand en rond de zes euro per hechting.
Eigen risico
De laatste kostenpost om rekening mee te houden, is het eigen risico van uw verzekering. Wanneer u alleen een basisverzekering heeft, gaan de kosten die vergoed worden eerst van het eigen risico af. Hoe hoger deze dus is, hoe minder kosten de verzekering dekt. Bij een aanvullende verzekering werkt dit anders. Als u kiest voor een aanvullende verzekering met dekking op het gebied van mondzorg, kunt u wel tot 100% dekking krijgen zonder dat er gebruik wordt gemaakt van uw eigen risico. Mocht u twijfelen of u goed doet aan een aanvullende verzekering, dan kunt u natuurlijk ook altijd contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
