
Het is natuurlijk altijd een leuke gedachten om te beleggen in iets en daarmee geld te verdienen. Uiteraard is het beleggen in goud een van de oudste methodes om geld te verdienen. Je koopt goud in de hoop dat de waarde ervan stijgt. Uiteraard is dit niet altijd het geval en hangt het heel erg van de markt af. Uiteindelijk is er maar zo veel goud op de wereld en wordt de voorraad niet meer maar alleen maar minder. Dit maakt het op de lange termijn een goede belegging om goud te kopen en zo lang mogelijk vast te houden. Ook tijdens een economische crisis doet men zich er goed aan om goud in te kopen.
Hoe beleggen in edelmetalen
Het beleggen in edelmetalen is op verschillende manieren mogelijk. Je kunt bij verschillende fondsen terecht om daar een bepaalde hoeveelheid goud of zilver te kopen. Stel je wilt Beleggen in zilver dan is het een goed idee om het via een fonds te doen. Dan hoef je niet daadwerkelijk dat zilver in een kluis fysiek thuis op te slaan. Dit kan natuurlijk gevaarlijk zijn en zorgen voor veel stress. Ook als je het dan weer zou willen verkopen dan moet je er mee over straat. Het kost via een fonds wel weer iets meer dan als je zelf zilver koopt. Ook met zilver ben je volledig afhankelijk van de markt en wat de mensen ervoor willen geven.
Waarom mensen beleggen
Iets extra’s opbouwen voor je pensioen, de studie van je kind of je droomhuis willen kopen. De overheid trekt zich steeds verder terug en dat betekent dat je op financieel vlak vaker je eigen boontjes moet doppen. Als je op tijd begint en genoeg tijd neemt, dan kun je met beleggen een bedrag opbouwen voor dit soort dingen. Wel is het slim om pas met beleggen aan de slag te gaan als je jouw spaarbuffer op orde hebt, zodat je onverwachte uitgaven kunt opvangen. Te vroeg beleggen kan veel problemen op leveren. Het kan zorgen dat je uiteindelijk weer de belegging moet verkopen. Dit doe je dan op een moment dat het niet zou moeten en dan is het hele punt van de belegging in duinen gevallen.
Beleggen uitgelegd
Wanneer je belegt investeer je voor een bepaalde periode je geld in bijvoorbeeld aandelen en, of obligaties om daarmee op lange termijn je financiële doel te behalen. Als je een aandeel koopt dan koop je als het ware een stukje van een bedrijf. Gaat het goed met dat bedrijf, dan stijgt vaak de waarde van je aandeel. Gaat het minder, dan daalt in principe de waarde. Verder hangt de koers onder andere af van vraag en aanbod. Een obligatie is een stukje lening aan een bedrijf of overheid, waarover je vrijwel altijd rente ontvangt. Obligaties hebben over het algemeen een lager risico dan aandelen, het verwachte rendement is meestal ook lager.
Risico’s van beleggen
Geld beleggen zonder risico? Dat bestaat niet. Beleggen kan meer opleveren dan sparen, zeker als je voor langere tijd belegt. Maar dat is deels de beloning voor het feit dat je belegging op korte termijn niet alleen meer, maar ook minder waard kan worden. Beleg je of ga je beleggen, dan is het belangrijk dat je de risico’s van beleggen begrijpt en dat je weet hoe je er grip op krijgt. Het kan namelijk gebeuren dat je al je geld in aandelen stopt en het weken goed gaat en ineens dat bedrijf instort en jij al je geld kwijt bent. Lees je goed in en probeer iets nemen waar jezelf ook veel vanaf weet. Kennis kan veel geld opleveren en maar ook zeker kosten besparen.
