
Eén van de belangrijkste documenten die kan worden opgesteld tussen werkgevers enerzijds en werknemers anderzijds is het zogenaamde arbeidscontract. Het betreft hier een overeenkomst die alle details bevat over de samenwerkingsovereenkomst die tot stand is gekomen. Dit betekent concreet dat ze niet alleen aangeeft wie in dienst wordt genomen en voor welke job, maar ook hoeveel de verloning precies bedraagt, onder welke voorwaarden het contract kan worden opgezegd en ga zo maar door. Ben jij ook eigenaar of personeelsverantwoordelijke voor een onderneming of ben je een (toekomstige) werknemer die graag meer te weten wil komen over het arbeidscontract? In beide gevallen is het zeker interessant om de hieronder aangehaalde informatie door te nemen.
Moet een arbeidscontract verplicht worden opgesteld?
Een vraag die in de praktijk niet zelden weerklinkt heeft te maken met het feit of het opstellen van een arbeidscontract bij wet verplicht is of niet. In principe hoeft dat niet, maar het wordt wel zeer sterk aanbevolen. Dit omwille van voor de hand liggende redenen. In eerste instantie is het immers zo dat een dergelijk contract zorgt voor de bescherming van de werkgever. Op deze manier wordt er immers voor gezorgd dat de werknemer niet zomaar niet kan komen opdagen op het werk. Dit gezegd hebbende wordt er ook voor deze laatste partij een bepaalde zekerheid gecreëerd.
Ondanks het feit dat er uiteraard voorafgaand aan het in dienst nemen van een nieuw personeelslid bepaalde mondelinge afspraken worden gemaakt spreekt het voor zich dat deze geen enkele rechtsgeldigheid hebben voor het geval er ooit problemen mochten zijn. Omwille van deze reden is het opstellen van een schriftelijke arbeidsovereenkomst altijd een absolute must.
Welke details dienen er in opgenomen te worden?
Er is een aanzienlijke hoeveelheid aan informatie welke opgenomen dient te worden in een arbeidscontract. Enkele zaken die er altijd in opgenomen dienen te worden zijn de onderstaande:
- Het type functie die moet worden bekleed door de nieuwe werknemer;
- De verloning die er tegenover staat vanuit de werkgever;
- Hoe de vakantie precies is geregeld;
- Welke opzegtermijn er dient te worden gehanteerd;
- Eventuele andere bepalingen die onderling zijn vastgelegd;
Controleer altijd grondig vooral de arbeidsovereenkomst te ondertekenen of alle vereiste bepalingen er in zijn opgenomen of niet. Alleen wanneer dat geval is spreekt het voor zich dat je tot ondertekening van de overeenkomst kan overgaan. Eenmaal deze ondertekening is gebeurd kunnen er uiteraard geen aanpassingen meer worden aangebracht aan het contract. Zoveel spreekt voor zich.
Door wie laat je zo’n arbeidscontract het best opstellen?
Het spreekt voor zich dat het belang van het arbeidscontract absoluut niet te onderschatten valt. Het spreekt dan ook voor zich dat je altijd grondig zal willen nadenken over de inhoud van dat contract. In het bijzonder wanneer je voor het eerst een personeelslid aanwerft is het zo dat je er goed aan doet om het contract op te laten stellen door een ervaren jurist. Uiteraard zijn er op het internet ook heel wat voorbeeldcontracten terug te vinden, maar deze zijn vaak zeer algemeen. Dit betekent dat ze niet per se interessant hoeven te zijn voor jouw onderneming of voor jouw situatie. Omwille van deze reden is het dan ook altijd een aanrader om eerst je arbeidsovereenkomst door een gespecialiseerde jurist op te laten stellen. Op deze manier voorkom je immers vervelende verrassingen.
